Tvättstugans historia

Tvättstugans historia

När Lars och jag flyttade till Brf Drottninghus år 1991 var tvättstugan och torkrummet kvar på vinden. År 1992 fick jag styrelsens uppdrag att hålla i planeringen av tvättstugan. Målsättningen var att begränsa kostnaderna och använda så mycket som möjligt av maskinerna från vinden.

 Mot Drottningtorget har det funnits en järnaffär, som fick slå igen i slutet på 1980-talet. Järnaffären låg där Abelardos arkitektfirma nu har sina lokaler, men järnaffären hade också lagerlokaler in mot gården. Det är de utrymmena som idag är soprum, torkrum, tvättstuga och cykelrum. Dessa lokaler tog föreningen över i januari 1991. Föreningen hade anlitat en byggnadsingenjör som hade alla kontakter med stadsbyggnadskontoret vad som gällde byggnadsfrågor. I tvättstugan satt fönstren för lågt, men vi fick löfte om vi alltid hade något föremål som hindrade att någon snubblade och föll ut genom fönstret fick vi ändå godkänt byggnadslov. Därför finns alltid ett stort kar placerat framför fönstret i tvättstugan och en strykmangel framför fönstret i torkrummet. I dag hade nog detta godkännande varit omöjligt.

I de två utrymmen, som anvisats för tvättstuga och torkrum, var golvet i torkrummet högre än i tvättstugan som hade samma golvnivå som cykelrummet. Tvättstugans och korridoren mellan lokalerna fick samma höjd som nuvarande torkrum. Därför blev vi avrådda att sätt in en centrifug i tvättstugan, då där är ett tomrum på några decimeter mellan golvet och husets källartak. Golvet kläddes med klinker som var halkfria och på väggarna sattes kakel så högt, som det billiga parti kakelsättaren köpte åt oss räckte. Vi behöll takhöjden och stuckaturerna i taket, som belysning 4 ljusramper i rummen.

 De som bodde i huset fick redovisa till styrelsen vilka behov/krav de hade på en ny tvättstuga. Detta ledde att tvättstugan borde utrustas med 3 storlekar på tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp, möjligheter att hänga tvätt på tork samt en kall mangel och utrymme för attkunna stryka tvätten.

 Från vinden flyttades ned en mellanstor tvättmaskin, en strykmangel, en kallmangel och ett stort blötläggningskar. Alla maskinerna var tillverkade av ”OSBY”. Kallmangeln fungerar än idag. Vi köpte torktumlare, torkskåp, en stor och en liten tvättmaskin, strykjärn och strykbräda samt en vagn att köra tvätten i. Maskinerna har som regel hållit i 20 år utom kallmangeln som fortfarande fungerar.

Tvättstugan får service på maskinerna varje år, I måndags var det dags igen. Viveka Kylander träffade då på servicemannen från Electrolux, som sade att vi hade en av de finaste tvättstugorna han besökte men också en av de renaste. Inget flock i torktumlaren och rena tvättmaskiner med öppna dörrar och tvättmedelsfack.

Roligt att få höra något positivt

Malmö den10 januari 2024
Goldy Ramklint